Om Oss

Hela historien börjar tidigt 60-tal, jag sitter i mormor Bedas kök, som på den tiden saknade många moderniteter. Min mor och mormor Beda står vid vedspisen och rummet är mättat av dofter från trädgården, på bänken ligger rabarber, nyplockade hallon och vinbär. En deg står på jäsning och jag vet att det kommer att bli ljuvliga bullar som man brer riktigt smör på. Sylten på vedspisen kommer att tas fram när det är dags att göra småkakor…

Jag brukar tänka på hur duktiga man var förr på att ta tillvara på allt och frambringa naturliga smaker, då när det inte fanns några konstlade tillsatser, när man använde socker och salt för hållbarheten och när obesprutat var en självklar del av livet.

Jag vill fortsätta att förvalta det matarv jag fått där råvaran, smaken och enkelheten sattes i fokus. Tack kära mor och mormor för att ni gav mig de allra bästa förutsättningar och kunskapen att fortsätta även utan er!

Kia Axelsson hennes sylt är guld värd – bäst i Sverige

När en vän grät av lycka efter att ha smakat, vågade hon skicka in sin hallonsylt till Svenska mästerskapen i mathantverk. Där fick den guld!

Kia Axelsson driver Enets Marmeladeri och Bageri och tog hem Svenska Mästerskapen i mathantverk i klassen klassisk sylt, med sitt bidrag kallat Dagg. Juryns nominering var ”Friska hallon som möts av syrliga rabarber och blir till en succé!”

Sylter och marmelader har vi tillverkat eget naturligt pektin av framförallt äpple och röda vinbär, andra bär och frukter har gott om eget pektin och där behövs inget extra.

I våra bröd använder vi företrädesvis stenmalet mjöl och naturligtvis är surdegen gjord på mjöl av samma goda kvalitet. Vi hoppas att det ska smaka både själ & hjärta!

Alla våra produkter tillverkas hantverksmässigt utan konstlade tillsatser. Vi värnar om den jord vi har att förvalta, därför är vår målsättning att så långt det är möjligt använda ekologiska produkter.